maandag 19 januari 2015

Een beetje uit de tropen: Shimaruku!

Afgelopen december heb ik kunnen genieten van de warme zon, familie en lekkere rust op Curacao.
Ik had gemerkt hoeveel dingen er daar waren veranderd, maar ook wat hetzelfde is gebleven. 
Sommige dingen was ik helemaal vergeten...

Op weg naar één van de stranden in Banda Bou, riep mijn schoonmoeder opeens uit: "Kijk eens wat die mensen daar doen! Stop de auto!" Wat hadden wij gezien? 




Er stonden, langs de kant van de weg, een aantal auto's. De passagiers van de auto's waren ijverig bezig iets te plukken van de weelderige groene bosjes langs de weg. "Kom! Wij gaan ook shimaruku plukken." Shimaruku! Ooh, ik was deze vrucht helemaal vergeten. Mijn man ging zijn moeder helpen plukken en nadat ze genoeg hadden kwamen ze terug naar de auto. "Wil jij ook?" vroeg mijn schoonmoeder. Ik knikte blij en kreeg een hele handvol met shimaruku. Hmmmm, lekker!


Shimaruku of de West Indische kers genoemd (hier ook bekend als de acerola), is een vrucht dat inheems is aan Zuid- en Midden Amerika en het Caribisch gebied. Na flinke regenbuien, is de vrucht meestal te vinden op de shimaruku bomen. De boom lijkt op een struik, maar kan ook heel  groot worden. 

De shimaruku is echt een superfood! Je hebt alleen maar 3 of 4 bessen nodig om voldoende vitamine C binnen te krijgen. De bes is rood van buiten, maar oranje/geel van binnen. Daarnaast bevat deze kleine vrucht ook veel antioxidanten, weinig calorieën en zijn ze rijk aan vitamine A! Wat opmerkelijk is, is dat de groene vruchten zelfs nog meer vitaminen bevatten dan de rijpe vruchten (2 maal zoveel).



Op Curacao is het ook gebruikelijk om vruchtensap te maken van de shimaruku. Helaas wordt dit praktijk steeds minder populair bij de jongere generaties. Maar toen wij op bezoek waren bij wat vrienden, kregen wij een glas met deze verrukkelijke sap. Erg lekker op een warme avond! Op Curacao worden er ook stropen en jam van de vrucht gemaakt. 

Hoe smaakt de shimaruku? Dat is een beetje moeilijk te omschrijven, maar dit is mijn beste poging.
De schil van de shimaruku is zoet, terwijl het vruchtvlees wat zuurder is. De shimaruku vind ik daarom smaken als de baby van een zoetzure kers en een appel. Het vruchtvlees is stevig, maar mals.

Als je de kans krijgt en shimaruku (hier bekend als acerola) kunt vinden, probeer het dan ook! Waarschijnlijk is hier alleen de Zuid Amerikaanse of Amerikaanse versie te vinden. Ik weet niet in hoeverre die smaak overeenkomt met de shimaruku die ik ken. 

De volgende keer in de vakantie diaries: Een kijkje in Wholefoods (VS). 






donderdag 8 januari 2015

Review HelloFresh

Het is winter en dat betekent dat veel mensen niet echt zin hebben om boodschappen te gaan doen. Daar val ik best vaak ook wel onder. Hellofresh is gekomen met een al bekend concept hier in Nederland: een samengestelde doos van ingrediënten die vers en gezond zijn. Je krijgt een doos vol met ingrediënten en een receptboek waar je de precieze recepten vindt. Je kunt dus én gezond eten én je hoeft eigenlijk niet te denken over wat je allemaal moet gaan koken.

Als je niet avontuurlijk bent met wat je eet, dan forceert de hellofreshbox jou om veel nieuwe dingen te proberen. Vegans zijn over het algemeen wat creativer met hun eten, daar ze moeten uitpuzzelen wat ze allemaal moeten vervangen, dus veel van de recepten zullen niet incredibly surprising zijn. Ik ben wel een aantal elementen in gerechten tegengekomen die ik best lekker vond.

Anyways, ik bestelde dus de 5 maaltijden Originele Hellofreshbox. Er is een veggie box beschikbaar, maar ik heb een vleeseter in huis en ik eet van tijd tot tijd ook mee. De medium Fruitbox heb ik ook besteld.

Dit is ook meteen een nadeel van Hellofresh: ze hebben geen Vegan friendly box (m.u.v. de Fruitbox, maar die kan je niet apart bestellen). In de Vegetarische box zitten er ook producten met ei & kaas. Ze zijn echter wel makkelijk te vervangen. Sommige vegans bestellen de box en geven de ingrediënten die ze niet gebruiken weg aan familie, vrienden of buren.

 Week 1. 


Ik kreeg de dozen ruim op tijd. Ik had aangegeven dat ik de doos op zondag tussen 16 - 19 uur wou hebben, maar de bezorger klopte al om 15.30 op de deur. Gelukkig was ik op tijd thuis. Op eerste gezicht ziet de box er klein uit en ik dacht 'nou, dit hebben we zo op', maar dat viel mee. 

De inhoud: 2 jonagold appels, 2 mineola's, 4 kiwi's, een doos druiven en 4 passievruchten. 
De passievruchten waren wel een beetje zuur en ik was het niet gewend om mijn fruit koud te eten, maar alles smaakte goed. 


We kregen een doos met 5 gerechten:
- Zoete Aardappeldahl (Vegan! Ik weet alleen niet of naanbrood ook vegan was)
- Lauwwarme pastasalade met zongedroogde tomaten & mesclun (kipfilet weglaten en dan is het vegan).
- Kokos-pindarijst met peultjes en eiloempia (de eiloempia weglaten). 
- Stoofpot met aardappel-knolselderijpuree en rundersacijs (zonder de rundersacijs was die erg lekker!)
- Orzo met heekfilet, champignons en pecannoten (heekfilet weglaten). 

Zoals je kunt zien, waren er veel groenten aanwezig in de doos. De doos bestaat zo'n 70% uit groenten, 15% uit vlees (in veg. versie dan vegetarische optie), 10% kruiden, 5% smaakmakers (bv. soysaus). 



De zoete aardappeldahl was erg lekker. Je bent natuurlijk ook vrij om de gerechten zelf aan te passen, als je weet wat je doet. Ik voegde bijvoorbeeld het dubbele aantal zoete aardappel aan het gerecht, omdat ik gek ben op zoete aardappels en ze altijd in huis heb!

De porties waren best wel ruim. Bij sommige gerechten heb je genoeg voor 2 ruime borden en bij andere gerechten heb je genoeg voor 4 - 6 kommetjes. Genoeg voor de lunch en/of een volgende dag. 

Week 2.


De fruitbox van deze week ziet er veel voller uit. Dit keer was de bezorger er nog eerder, om 3 uur zelfs! De inhoud: 2 grote navelsinaasappels, 4 mandarijnen, 2 grapefruits, 2 peren, 1 mango, 2 pink lady's en bosbessen. Een klein minpuntje bij deze doos was dat de bosbessen geblesseerd waren geraakt en dus waren gaan schimmelen. Dat was dus erg jammer. Gelukkig hadden we een klein gedeelte kunnen redden. 


De gerechten van deze week zitten propvol met groenten en kun je heel goed vegan eten (m.u.v. 1 gerecht). De gerechten van deze week:

- Kipburger met gegrilde groenten en yoghurtsaus (je kunt alleen de groenten en salade eten of een groenteburger koken die vegan is)
- Vissoep met prei, venkel & kokosmelk (dit is echt een groentenbom! De vis voeg je pas aan het eind toe, dus heel goed vegan te eten)
- Oosterse Auberginecurry (Vegan!)
- Gnocchi Bolognese (je kunt het rundergehakt vervangen met bruine linzen en de kaas weglaten en/ of vervangen met edelgistvlokken)
- Pasta met pesto en spinazie (de pasta heeft ei erin en de pesto kaas. Je kunt ook je eigen pasta gebruiken). 



Al in al, ben ik tot nu toe tevreden. Ik probeer de box voor nog een aantal weken en dan zie ik het wel weer (ik hou toch wel van de creativiteit van het bedenken van recepten).

Pluspunten Hellofresh


- Je bent minder geneigd om junkfood te bestellen omdat je niks in huis hebt. 
- Hellofresh probeert zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten te pakken.
- De voedingswaarden per gerecht staan vermeld.
- Je krijgt (bijna) alles wat je voor een gerecht nodig hebt. Als je zelf iets moet toevoegen,
staat dat erbij vermeld (bijv. bouillonblokjes). 
 - Je kunt je abonnement pauzeren als je er even niet bent (wel vóór woensdag aangeven!)
- Je kunt de dozen weer inleveren bij de bezorger (recycle!)

Minpunten Hellofresh


- Je kunt geen allergieën doorgeven of vragen dat ze ingrediënten weglaten!
- Er staat niet precies hoeveel je zelf moet toevoegen van een ingrediënt. Het is dus altijd even puzzelen en uitrekenen. Ik kom dus van tevoren een ruim aantal bouillonblokjes. 
- De bezorgers letten niet echt op jouw opmerkingen en de opgegeven bezorguren.
- De kwaliteitscontrole van de producten is niet altijd goed. Online kom je bij reviews tegen dat
een product bijv. aan het beschimmelen is (mijn bosbessen!) of dat ze producten vergeten zijn.
- De klantenservice is wel vriendelijk, maar soms reageren ze niet snel of adequaat op een probleem. In mijn ervaring zijn mijn klachten / vragen altijd goed afgehandeld. Dit minpuntje is ook gebaseerd op de reviews van anderen. 
- Let goed op de volgorde van de producten die je moet gebruiken (houdbaarheidsdatum). In reviews ben ik tegengekomen dat dingen soms al bedorven zijn terwijl ze niet over datum zijn. 

Zou ik het aanraden? 
Ja, kijk maar even wat je er zelf van vindt. Je kunt een proefbox aanvragen (dan betaal je eenmalig) of een abonnement afsluiten. Je moet dan minimaal 2 Hellofreshboxen aanvragen, daarna kun je jouw abonnement afzeggen. 

Update 3/3/15: Na het einde van mijn abbonnement is mijn mening van HelloFresh iets negatiever geworden. De recepten zijn zo/zo, vooral bij recepten uit het buitenland. Het is gewoon veel lekkerder om zelf je recepten te maken. 

Ik heb trouwens zelf betaald voor de Hellofresh box, dus mijn review is gebaseerd op mijn eigen (onbetaalde) mening!


Wat is jouw favoriete groenten- en/of fruitabonnement? 
Laat een bericht achter (ik lees ze allemaal!).

Bedankt voor het lezen en tot de volgende post.
Remember, eat your veg!